top of page
Search
Writer's pictureDaniela Serban

Abordarea experiențelor neplăcute: cum poate face atitudinea diferența

Este atitudinea un aspect important în a gestiona provocările cu care ne confruntăm în viață și în carieră?


„Consider că uneori cer prea multe de la viață și ea mă limitează“ îmi scria cineva pe Facebook în urma cu mai mult timp.

(articol preluat de pe vechiul blog și actualizat)


Cum stau lucrurile în fapt?


atitudinea în gestionarea experiențelor neplăcute

Noi suntem în fapt singurii care ne limităm sub o formă sau alta. Ne-am creat niște convingeri despre propria persoană sau despre lume în general și ne punem frână în mod constant, ne blocăm și, deși simțim că este ceva în neregulă, că ne frământă ceva foarte tare, că nu mai evoluăm în relația cu noi înșine sau în relațiile cu ceilalți, cu toate astea, nu reușim să vedem care este cauza reală.


Voi face o paralelă cu managementul calității, deoarece aici regăsești principiul necesar să îl aplicăm și în viața de zi cu zi: vrei să rezolvi o problemă, trebuie să găsești cauza rădăcină, „root cause”, și de-acolo pornești, asupra cauzei îți aplici planul de îmbunătățire, ci nu asupra efectului.


De ce nu asupra efectului? Dă-mi voie să te întreb: dacă îți curge apă în casă din tavan, planul tău este doar să pui o găleată și să îți vezi de treabă mai departe pentru totdeauna- ai rezolvat astfel problema? Sau vei dori să descoperi de ce anume curge apa din tavan și să intervii la acel nivel?



De ce avem parte de experiențe neplăcute în viață?


De ce uneori chiar avem sentimentul că numai pe noi ne însoțesc ghinioanele la tot pasul și dăm din lac în puț? De ce experiențele dureroase din viața noastră ne marchează, în așa fel încât nu vedem alternative, ba mai mult ele se multiplică parcă după același scenariu?


De exemplu, ai părăsit o companie în care managerul era asupritor și îți interzicea să faci ceea ce tu ai fi văzut util, impunându-ți fără drept de apel să faci o serie de activități care nu aduceau plus valoare și în care nu te regăseai. Îți vorbea pe un ton răstit, te corecta la tot pasul făcând micromanagement cu mândrie, critica propunerile făcute de tine și te punea să refaci un lucru de n ori, schimbând datele problemei și arătându-și ostentativ iritarea că nu ai anticipat tu schimbările dorite de el.


Începi un nou job, alegi o organizație care la început pare foarte diferită de fostul loc de muncă, iar după un timp lucrurile se schimbă și managerul actual sau poate doar un alt coleg începe să controleze tot ce faci, cum faci, unde mergi, ba chiar se ajunge la reproșuri că nu îți faci treaba corespunzător, că în loc să te plângi că tu faci tot ce poți, mai bine ai lucra fără alte comentarii neproductive și păreri nesolicitate, etc! Te gândești că ești deja la al patrulea job în care decorul se schimbă, actorii de asemenea, dar scenariul.... rămâne același! Te întrebi cum de mereu se întâmplă să atragi astfel de colegi și manageri nepotriviți în viața ta? De ce în raport cu tine, aceste persoane devin abuzive și nu țin cont de nicio limită, ți se adresează nerespectuos și îți aruncă în spate sarcini care nu te privesc, ba chiar răspunderea pentru diverse nereușite?


Acesta a fost doar un exemplu- orice alt gen de experiență neplăcută este posibilă, observi că are un caracter repetitiv și tu te întrebi DE CE? De ce ți se întâmplă ție de fiecare dată! Ba chiar poți crede că ți se întâmplă NUMAI ție? Pui la îndoială dreptul tău la apreciere, respect, recunoaștere sau poate chiar dreptatea Celui de Sus.


Cum ar fi dacă ai accepta experiența trăită și ai privi-o ca pe o lecție de viață, una dură rău, dar venită cu un mesaj pentru tine? Un mesaj care așteaptă să fie recepționat, altfel noi și noi experiențe revin în viața ta, aduc același mesaj și așteaptă conștientizarea ta.



Promisiunea unei probleme


De la John Maxwell, mentorul meu în leadership, am învățat că dacă gestionezi o problemă așa cum trebuie, ea promite să te ajute să devii mai bun.


Gestionarea corectă a experiențelor neplăcute duce la o dezvoltare extraordinară și asta este necesar pentru a ne dezvolta. Este greu de înghițit o astfel de idee, pentru că suferința sau durerea e ceva ce evităm în mod natural. Dar dacă am învăța cum să transformăm experiențele neplăcute în pași pozitivi care să ne conducă înspre succes sau să ne ducă spre misiunea vieții noastre?

carte Cele 15 legi supreme

Photo credit: Cărturești


În cartea sa „Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale“, John Maxwell îl citează pe John McDonnell spunând: „Fiecare problemă ajută o persoană să se cunoască mai bine.”


Toată lumea are parte în viață de experiențe neplăcute. Nu putem să le evităm. Unii dintre noi fugim de ele, alții fac orice pentru a le gestiona, iar alții le acceptă. Oricare ar fi cazul, nu putem să le evităm. Cu toții avem experiențe neplăcute!


Este arhicunoscută zicala cum că „viața e plină de suișuri și coborâșuri.” Problema e că cei mai mulți vrem „suișuri și suișuri!” Facem tot ce ne stă în putere pentru a evita situațiile neplăcute, dar totuși, ele ne găsesc mereu. Și este adevărat că nimănui nu-i plac experiențele neplăcute - e absolut firesc!


De cele mai multe ori, când avem de-a face cu experiențe neplăcute, tendința noastră e să alegem calea lui „ar fi trebuit să”, „aș fi putut să” sau „ce ar fi fost dacă?...”.

Cel mai adesea, ne este foarte dificil să ne extragem experiențele pozitive din experiențele negative. Mulți oameni devin amari din cauză că au trăit mai multe experiențe neplăcute. Puțini oameni devin mai buni.



Tipare de rescris și oportunități de văzut


Desigur, că atunci când scenariul se repetă, foarte probabil să identifici existența unor tipare mentale și comportamentale instalate în interiorul tău care te vor aduce iar și iar în situații similare și în preajma unor persoane asemănătoare. E crucial să înțelegi cât este despre tine și cât este despre ei - explic pe îndelete acest subiect în webinarul gratuit pe care îl poți accesa instant aici:

webinar gratuit ”Ia atitudine în relația cu tipologiile dificile de persoane”

Propunerea mea este să căutăm lecțiile pozitive din fiecare experiență. Mereu este ceva pozitiv ce poate nu îl vezi la momentul experienței. Când îți trăiești viața cu o atitudine pozitivă, descoperi că binele va deveni mai bine, iar răul nu va fi așa de rău cum părea în acel moment. Profită de valoarea experiențelor neplăcute. Ai de ales: poți să privești experiențele neplăcute din viață și să fii împiedicat de ele sau să înveți din ele. Se spune că în viață sunt învingători și învinși. Îți propun altă abordare însă: învingători și învățăcei. Unul dintre cele mai mare imbolduri pe care le primim când mergem înainte pornind de la o experiență neplăcută este să facem schimbări pozitive în urma învățării din experiențele neplăcute. O curbă în drum nu este finalul drumului... decât dacă uiți să iei curba.


Totuși, mulți dintre noi ne concentrăm pe sentimentele noastre legate de ceea ce ni s-a întâmplat în loc să ne concentrăm pe gândurile și acțiunile care ne vor duce într-o direcție mai bună.

Înțelege ce simți!

Identifică schimbările dorite!

Gândește-te ce fel de schimbări pozitive poți influența, fie în viața ta și/sau în viața altora!



Cum ar fi viața ta dacă totul ar depinde de tine?


Când spun totul, nu te gândi dacă plouă ori ba. DAR dacă plouă, TU poți alege să te bucuri de acea zi🌈 sau poți alege să te plângi toată ziua de faptul că plouă!🌧Înțelegi diferența de atitudine, așadar înțelegi perfect și cum tot ce te bucură sau te întristează depinde exclusiv de tine!


"Nu uita niciodată că tu ești autorul propriei vieți și că de tine depinde să scrii o poveste plină de semnificație, la care toți cei din jur să se raporteze și din care să se inspire." Citeam afirmația asta în urmă cu ceva vreme. Exact asta zic și eu: TU poți rescrie povestea vieții tale pentru că TU ești autorul! Mai presus de toate, reține că evoluția ta personală necesită acțiune. Dacă nu ai ACȚIONAT când s-a petrecut o experiență neplăcută, atunci pur și simplu o eviți.


Dezvoltarea personală necesită acțiune. Este pe cât de simplu, pe atât de dificil. Nu lăsa altă experiență neplăcută să treacă fără să înveți și să te dezvolți în urma ei. Procesul real de creștere începe cu gândurile tale. Acele gânduri devin cuvinte, iar cuvintele devin acțiuni! James Allen afirma: „Nu poți face o incursiune în interiorul tău și să rămâi în continuare la fel.” Schimbarea este mereu o provocare pentru că ne scoate din zona de confort.


Sunt câteva aspecte pe care le-am învățat și eu, aș fi vrut să le fi știut mai devreme, iar acum vreau să ți le împărtășesc:

1. Nu poți să te îmbunătățești și să eviți schimbarea în același timp!

2. Avem nevoie să încetăm să ne mai uităm în spate la ceea ce a fost și să începem să ne concentrăm pe ceea ce este în prezent. Doar asupra prezentului avem putere!

3. Este chiar interesant că nu vom găsi niciodată o persoană care să nu fie neliniștită într-un fel sau altul.

Ca să-l citez pe George Elliot, „Nu e niciodată prea târziu să fii ceea ce puteai să fii.”



Schimbarea, transformarea ta necesită acțiune.

Este pe cât de simplu, pe atât de dificil. 


Pe măsură ce gestionezi situațiile zilnice, indiferent că au legătură cu viața profesională sau cu cea personală, vei avea parte de ceva experiențe neplăcute. Modul cum alegi să gestionezi acele experiențe va determina mărimea impactului pozitiv (sau negativ) pe care îl vei avea asupra circumstanțelor tale și cum îi vei influența pe cei din jurul tău. Ce vreau să spun, și ai mai auzit-o cu siguranță, este că atunci când viața îți dă lămâi, adu-ți aminte să folosești acele lămâi pentru a face limonadă. Este o alegere personală! În definitiv, tu decizi! Uneori poate uiți asta, dar tu decizi - tu faci niște alegeri zilnice, an după an, care te duc într-o direcție anume, la anumite rezultate. Alegerile din trecut te-au adus aici, cele din prezent... unde te vor duce?


În cazul în care simți nevoia să te însoțească cineva în călătoria ta de transformare a experiențelor neplăcute, îți reamintesc că sunt la un click distanță. M-aș bucura să îți fiu alături în acest proces de creștere, de regăsire a vocii și de transformare a atitudinii în relațiile profesionale și nu numai!

O nouă grupă începe curând, tu te-ai înscris deja?

Training și coaching ca să-ți recapeți vocea și să iei atitudine la muncă

229 views0 comments

Recent Posts

See All

Rămas-bun

Comments


bottom of page